Fick du en produkt av GrillSymbol eller Petteri Wiimaa som inte ser ut som på bilderna? Oroa dig inte, nedanför beskriver vi hur man behandlar COR-TEN®-stål så att man får samma utseende som på bilderna. 

 

Vad är COR-TEN® och SSAB väderbeständigt stål för något? 

COR-TEN® är ett oerhört starkt byggstål som är fenomenalt väderbeständigt.  Stålets kemiska sammansättning gör det möjligt att bilda ett rostskikt som täcker produkten utan att ändra stålets mekaniska egenskaper. Förutom att rostlagret skyddar stålprodukterna från väderförhållanden, ger det en unik iögonfallande textur.   Dessutom är det miljövänligare än vanligt stål. 

 

Hur gör man?  

Nytillverkat COR-TEN® är grått – precis som vanligt varmvalsat stål.  Genom påverkan från väderförhållanden blir det rödbrunt och efter ett tag mörknar det. 

Det finns två möjligheter till att föråldra ytan: vanlig korrodering eller en snabbversion.  

Den vanliga korroderingen är enkel: låt produkten av COR-TEN® stål stå utomhus, så skapas rost av regn och fukt.  Metallytorna är rengjorda med en lösning – det förbereder ytorna för korrodering.  Beroende på förhållandena bildas rost efter 1 till 3 veckor.  

Snabbversionen innebär besprutning av metallytorna med en saltlösning. Detta upprepas 5-6 gånger.  Lösningen bör vara svag, ca 1 tesked salt per en liter vatten. Lös upp saltet i varm vatten och bespruta ytan.  Annan behandling krävs ej, regnet tvättar ut saltet med tiden.  

När Cor-Ten stålet blir fuktigt, blir hela materialet tjockare tack vare rostlagret som bildas ovanpå, till skillnad från vanlig kolstål som blir tunnare av rost.  

COR-TEN®-stål och förorening: under det första året då rostlagret bildas, avger produkten rost.  Om du placerar en produkt av COR-TEN®-stål på en träterrass, kommer fläckar bildas på ytan under produkten. Vid borttagning av produkten kan du rengöra ytan under produkten med en metallborste. Vissa stenslag tar upp alla fläckar och COR-TEN®-stål kan ge stenarna en brun nyans, som kan vara svår att ta bort.  Efter det första året har COR-TEN®-stålet bildat dess rostskikt och avger nästan inget rost vidare.  

 

Cor-Ten stål och höga temperaturer: Om du har en grill av Grillsymbol (Chef-serie), en BBQ ugn (Smoky Beast modeller) eller ett mindre eldstad, kan vissa ytor bli mörkare efter de har utsatts för höga temperaturer.  Detta är endast en tillfällig process eftersom regnet tvättar ut den mörka nyansen och produkten får sin ursprungliga färg.

 

Produkter av COR-TEN® kan stå utomhus året runt.  Täckning över vintern eller förvaring är inte nödvändig.

GrillSymbol Products