Fick du en GrillSymbol eller Petteri Wiimaa Cor-Ten produkt men den ser inte ut som på bilden? Oroa dig inte, nedan kommer vi att lära dig hur du bearbetar väderbeständigt stål för att se ut som bilderna.

Vad är väderbeständigt stål för något?

Väderbeständiga stål är Cor-Ten och S355JOWP. Båda är höghållfasta konstruktionsstål med exceptionell väderbeständighet. Stålets kemiska sammansättning gör det möjligt att skapa ett patinaskikt som täcker produkten utan att förändra stålets mekaniska egenskaper. Detta naturliga rostskikt skyddar inte bara stålprodukter från väder och vind, utan ger också en unik iögonfallande textur. På grund av sin långa livslängd är väderbeständigt stål mer miljövänligt än konventionellt stål. Väderbeständiga stålprodukter kan stå ute året runt.

 

Hur gör man?

När de är helt nya är Cor-Ten och S355JOWP grå i färgen som vanligt kolstål. Genom påverkan från väderförhållanden blir det rödbrunt och efter ett tag mörknar det. Den rödbruna patinan är ett naturligt skyddsskikt som liknar rost som förhindrar ytterligare korrosion och förlänger produktens livslängd. När Cor-Ten får fukt blir det tjockare med ett lager rost, till skillnad från vanligt kolstål som görs tunnare av rost.

Uppackning av produkten: för att undvika överskott av fukt måste produkterna packas upp omedelbart efter mottagandet, så att eventuell fukt som samlats i förpackningen kan torka ut och förhindra ojämn rost.

 

Det finns två möjligheter till att föråldra ytan: den normala rostprocessen eller en snabbversion

Standardprocess: lämna produkten gjord av väderbeständigt stål utanför, regn och fukt kommer att orsaka ett lager av patina/rost. Metallytorna har förrengjorts med ett lösningsmedel – det betyder att ytan är redo för rostbildning. Beroende på förhållandena uppstår den första rosten efter 1-3 veckor. Den naturliga rostprocessen för Cor-Ten-stål tar cirka 3-5 månader, beroende på väderförhållanden och klimatet på platsen. Produkten kan sprayas med vatten för att påskynda processen.

Den snabba processen (OBS! Endast på egen risk) innebär att man sprutar saltlösningen på metallytor. Detta måste upprepas 5-6 gånger. Suspensionen ska vara tunn, ca 1 tsk salt per liter vatten. Lös upp saltet i varmt vatten och spraya på metallytor. Ingen annan behandling behövs, regnet kommer att skölja bort saltet med tiden. Efter att ha besprutats med saltvatten får produkten som ska bearbetas inte förbli i torra förhållanden som inomhus eller under tak, utan måste sköljas upprepade gånger antingen med regn eller vattenspridare.

 

Väderbeständigt stål och nedsmutsning: när ett rostskikt bildas, kommer produkten att avge rost under det första året. Om du placerar produkten på en träyta kan det bildas fläckar på ytan under produkten. Vissa typer av sten absorberar fläckar och rost kan ge stenen en brun färg som kan vara svår att ta bort. Efter det första året har stålet bildat dess rostskikt och avger nästan ingen rost vidare. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för att åtgärda eventuella avvikelser (t.ex. eventuella rostfläckar) på grund av det specifika materialet i produkten. För att minimera nedsmutsningen ska blomkrukor och behållare med botten vila på M6-M10-bultar som är 6-10 mm höga, beroende av modell. Denna lösning skapar ett luftgap mellan produkten och det (släta) underlaget, vilket förlänger produktens livslängd och sparar underlaget.

 

Om du vill använda GrillSymbol eller Petteri Wiimaa-produkter inomhus eller för att bromsa rostprocessen rekommenderar vi att du använder Owatrol 732SK rostolja. Owatrol gör rostiga ytor något mörkare och ger en lätt glans.

 

Blomkrukor och planteringskärl som har jord i året runt: för dränering rekommenderar vi ett lager lätt grus ⌀10-20 mm tjockt ca 10 cm på botten. Tillverkaren rekommenderar inte att blomkrukor installeras direkt ovanpå jord eller gräsmatta, eftersom överdriven fukt och direktkontakt med underlaget kan orsaka ett ojämnt rostlager.

GrillSymbol Products